Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Delsjön, Delsjöarna -
(Stora Delsjön, Lilla Delsjön)

Till startsidan  |  Fiskevatten i Västergötland

blå linje

Delsjön, består av två sammanhängande sjöar, Stora och Lilla Delsjön i östra Göteborg. Sjöarna är staden Göteborgs vattentäkt. Båda sjöarna har branta kanter, med djup ned till dryga 20 meter.

Stroa Delsjön är på 140 hektar, Lilla Delsjön är 1,5 km lång och ca 0,5 km bred.

Sedan 1968 pumpas vatten upp till hävertstationen Kotången som ligger på en udde i Lilla Delsjön via en 9,2 km bergtunnel från Göta älv. Detta vattenutflöde ger ett extra näringstillskott och lockar bytesfisk vid inflödet i Lilla Delsjön. Se upp med isen vid utloppet på vintern!

Fiskarter: Abborre, braxen, gädda, gös, karp, lake, mört, sutare.

Fiskekort: Ingår i Göteborgs Gula kortet som köps på www.svenskafiskevatten.se och i lokala sportfiskebutiker.

Stora Delsjön har ett fint fiske efter stor abborre, den största som har fångats vägde över 2,0 kg, inte minst isfisket är bra. Karpfisket har gett karp på 12,9 kg. Det är absolut förbjudet att avliva karp, den skall ovillkorligen återutsättas. Sommartid är metet efter sutare i vikarna mycket bra, vikter upp till 2 kg. I Samband med vissa fiskearrangemang planteras det ut regnbåge. Vid Sjölyckan finns bryggor för rullstolsbundna. Fiske från Sportfiskarnas uthyrningsbåtar är tillåtet, däremot inte från övriga båtar, kanoter och liknande

Pimpelfiske brukar ge fin fisk över kilot varje isvinter. Sjöarna har en rad spännande djupkanter och grund att söka av. Badplatsen på St Delsjöns västra sida är en bra utgångspunkt med intressanta djupstrukturer kring den långa udde som sträcker sig åt sydost. En djupkarta är ett bra hjälpmedel och kan köpas hos Sportfiskarna, på kansliet nära badplatsen

 

blå linje

Delsjön på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Delsjön

Notiser om Delsjön

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

------

 

Boende/Logi.

-----

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

Göteborgs Turistbyrå

 

Externa länkar

Sportfiskarna

 

Fiskeartiklar om Delsjön

-----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Delsjön till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Från 2007-01:
Det finns en udde i Delsjön där det formligen kryllar av abborrar. Om du kör R40:an till den lilla grusparkeringen precis efter gatuköket och parkerar där. Tittar du sedan ut över sjön så ser du en udde på höger (styrbords) sida och där finns det fisk.

<xx><

Ljusslingan (grusgången) mellan St. och Lilla Delsjön sent på kvällen med en 12-15g Myran med svart sked ett säkert kort. Har fått ganska stora abborrar och några medelgäddor runt 2-5kg.

<xx><

Hyr båt och kasta me wobbler in emot vassarna, ro runt udden till vänster från där man hyr båtar, där finns en vass där de brukar stå gädda. sen kan du även fortsätta i lilla delsjön, vänstra sidan av sjön från där man kommer in är bra, finns många vassar och vikar där det brukar stå gädda. om du fiskar från land så ska det vara bra vid bron som går över den lilla "ån" mellan stora och lilla delsjön, ska gå å få fin regnbåge där. även gädda och stor abborre. bäst med abborre är det dock vid pumphuset i lilla delsjön. Lycka till me fisket!

<xx><

Abborrfisket är grymt bra på hösten vid pumphusen i stora och lilla delsjön(djupaste platserna i sjön) På sommarn och våren skall du hyra båt och ror runt sjön eftersom både gädda och abborren står på olika platser på olika dagar. Att hyra båt kostar 100 kr dagen och det görs vid anläggningen där med fiskodlingarna även kalla Sportfiskarnas kansli. Det är alltid bäst att ha båt i den sjön vid fiske efter gädda och abborre! Skall du meta är det bra vid Edsviken om du mäskar. då får du braxen och stor mört ibland även sutare! Med lite tur i denna sjö kan du även fånga gös!

<xx><

Om du är ute efter abborre tror jag att du hellre skall sätta en maggot på kroken, när du fiskar med mormyska gäller det att ha ett känsligt spö o tunn lina helst inte grövre än 0,12-0,15. Spöt kan vara t.ex ett VM-spö med en nappindikator längst fram, det är typ ett plastband med en toppögla som man skjuter ut utanför glasfibertoppen. Vid minsta darr i toppen gör mothugg o du krokar förhoppningsvis borren. Det är svårt att fiska djupare än ett par meter med mormyska eftersom den är så lätt. Vill man fiska djupare med mormyska kan man hänga den i en kort tafs under en vertikalpirk. Tror att du skall skaffa en vertikalpirk och några lim eller garnkrokar för fiske på lite djupare vatten, lämplig lindiameter 0,18-0,20.

Det är svårt att rekomendera några speciella ställen eftersom det varierar från dag till dag, många gånger står abborren på samma djup den aktuella dagen så borra många hål och sitt inte för länge i varje hål om det inte händer något. Det är du som skall leta upp fisken, den kommer inte till dig. För egen del brukar jag ofta börja en bit utanför badplatsen, var dock försiktig här eftersom folk gärna vill kasta sten på isen som ev är infrusna. Det räcker att borra i en liten sten för att skäret på borret skall bli förstört o kräva omslipning.

Du kan ju titta efter ansamlingar av gamla hål , på ett sådant ställe vet man åtminstonde att där funnits fisk tidigare. Får du några borrar i ett hål så fortsätt med några hål intill, abborren är ofta trög kan stå fler ett par meter bort. Har du fått en gäller det att komma ner så fort som möjligt igen med pilken medans övriga hugger i ren avundsjuka. Lycka till med fisket

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

-----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2015

 

 

 

Annonser