Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Nävsjön -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Södermanland

blå linje

Nävsjön ligger ca 15 km sydväst om Nyköping i Södermanland, ca 5 km väster om Nävekvarn och ca 5 km öster om Kvarsebo. Sjön är ca 80 ha stor. Största djup är på 4,4 meter, medeldjupet är 2,7 m. Put & take fiske har bedrivits sedan slutet på 1960-talet. Fisket i sjön drivs i dag av en ideel förening; "Nävsjöns Sportfiske".

Sjön erbjuder put & take fiske på regnbåge. Sjön har många vikar och uddar som gör flugfiske från land möjligt och i Lagunen finns det kastbryggor. Det är lätt att hitta platser där man kan vada för att lättare nå ut till fisk som vakar.

Norra delen är anpassad med grusade gångar så att rörelsehindrade har lättare att ta sig fram.

Slutet av mars eller början av april brukar sjön vara isfri och flugfisket kan börja. Man kan även fiska i Nävsjön under vintertid. Pimpelfisket efter regnbåge är ofta bra. Sjön har alltid ett kraftigt bestånd av regnbåge vintertid.

Näveån avvattnar den nordöstra delen av sjön och rinner så småningom ut i Bosöfjärden i Bråviken vid Nävekvarn. Ett naturreservat finns på den östra sidan av sjön. Rikt fågelliv runt hela sjön.

Stuga finns för uthyrning. Stugan hyrs per dygn. Max 4 personer rekommenderas.
Stugan får hyras högst tre (3) dygn i sträck av samma person. I hyran ingår: stugan, stugbåten och ett fiskekort per person (max 4st).

Möjlighet att hyra båt vid sjön. Ej tillåtet att fiska från egen båt. Fiske från flytring tillåten.

Automat för fiskekort finns vid sjön.

För mer info besök Nävsjöns Sportfiskes hemsida: www.navsjon.nu

Vägbeskrivning:
Från Nyköping åker man enklast mot Nävekvarn. Strax innan Nävekvarn finns det en skylt "Nävsjön" till höger. Följ denna väg rakt fram till ett fyrvägskors. Där visar en skylt mot sjön till vänster.

Från Norrköping kör man den vackra vägen efter Bråviken till Nävekvarn.

Vägen är smal och krokig men i bra skick i övrigt. Åk därifrån mot Nyköping. Strax efter Nävekvarn tar man in till vänster och följer skyltar enl ovan. En mindre skogsväg finns med början före Nävekvarn men den är i mycket dåligt skick.

Mellan Nyköping och Stockholm är det ca 11 mil.
Koordinater: WGS 84 (lat, lon):N 58° 39.693', E 16° 44.183'
SWEREF99 TM:6503669, 600729

blå linje

Nävsjön på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Nävsjön

Notiser om Nävsjön

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

Kontakta Nävsjöns Sportfiske

 

Boende/Logi

-----

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

Destination Sörmland, Nyköping

 

Externa länkar

www.navsjon.nu

 

Fiskeartiklar om Nävsjön

-----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Nävsjön till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Från 2016-03-26
För det tidiga vårfisket för spinnfiskare och metare gäller; mete med räka mask/bottenmete diverse powerbaits och kopparfärgade drag.

<xx><

Från 2012-05-03.
Sjön är stor ca 80ha och det kan därför verka svårt att nå ut till fisken. Detta kan vid första besöken vara frustrerande då man ibland ser enstaka fiskar som vakar långt ut.

Fisken följer emellertid födan och de insekter som utgör basen på fiskens matbord finns huvudsakligen strandnära och i områden med växtlighet.

Sjöns storlek har den fördelen att man kan hitta ett eget område och få en naturupplevelse utan att störa eller bli störd av andra fiskare.

Fisken sprider sig och jagar runt hela sjön så det är bara att välja plats efter väder, vind och hur långt man har lust att gå. (Man kan hyra båt).

Det finns många vikar och uddar som gör flugfiske från land möjligt och i Lagunen finns det kastbryggor. Området runt sjön består till stor del av morängrus vilket gör att sjön har grusbotten som i grunda vikar är täckt av ett lager dy. Det är lätt att hitta områden där man kan vada för att få fritt bakkast eller för att nå ut till vakande fisk.

Man brukar vid fiske i strömmande vatten betona vikten av att "läsa vattnet". Detta är lika viktigt i sjön men då är det inte ståndplatser man söker utan ett mönster av patrullvägar, eftersom fisken i sin jakt på föda söker längs en för oss osynlig stig.

Vind, tid på dygnet och årstid styr var denna osynliga stig går. Fisken finns där men det tar tid att lära sig var man ska söka med ögat eller flugan, men det är det som gör fisket så spännande.

Ena dagen konstaterar man att det inte finns någon fisk i sjön för att nästa dag t ex då stockmyrorna svärmar se hur sjön kokar av vakande fisk.

Regnbågen är också speciell bland laxfiskarna eftersom den ofta jagar i grupp om 2 - 3 fiskar som patrullerar runt i ett område av sjön och sedan förflyttar sig till ett nytt område för att efter någon eller några timmar återkomma till samma område igen.

Årstiderna vid sjön

Slutet av mars eller början av april brukar vanligtvis sjön vara isfri och flugfisket kan börja. Jag har vid denna tid på året ibland haft bra fiske med streamer eller nymf. Vid ett tillfälle fick jag sluta p g a is i spöringarna. Jag tog fisk på en förtyngd nymf medan min fru som metade på i stort sett samma plats inte fick något. (Ofta är det tvärs om). Fr o m maj så börjar fiske med torrfluga och det kan man ibland fortsätta med tills isen lägger sig men vanligen fram till mitten av september. Sedan är det nymf , zonker och streamer som gäller så länge vattnet är isfritt. Det går naturligtvis att fiska med streamer, zonker, nymf, puppa, kläckare eller torrflugor under hela säsongen, det är fisken och fiskaren som avgör vad som för tillfället är lämpligast.

Regnbågen är en vårlekande fisk och man kan ibland se försök till lek och ett revirhävdande beteende tidigt på våren.

Vanligtvis går fisken djupt men strandnära under dagtid vid denna tid på året. När sedan växterna börjar att komma igång så sker de första kläckningarna och fisken visar sig oftare men går i mellanskiktet.

Varefter temperaturen i luft och vatten stiger så ökar antalet ytaktiva insekter och fisken börjar jaga ytnära. Man ser och hör då ofta vakande fisk och man tror att det då ska vara lätt att få fisk.

Detta är inte så säkert eftersom fiskens sk fönster minskar ju närmare ytan fisken går och dessutom är fisken ofta selektiv d v s man måste ha rätt fluga.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

Från 2012
Ove A. från Hälleforsnäs rodde drag med skeddraget Toby släpande bakom båten. Detta visade sig vara rätt taktik då en grov regnbåge högg våldsamt och bjöd upp till en rolig fajt och kunde till slut vägas till sju kilo. Den gjorde ett par riktigt grova pumpningar och sedan kom två fina hopp, säger Ove.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

Annonser